چسب سیلیکون از جمله چسبهای پلیمری با ساختار شیمیایی متفاوت و منحصر به فرد است که به واسطه مقاومت بالا در برابر گرما و رطوبت در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. چسب سیلیکون با نام چسب آکواریوم هم شناخته میشود که برای درزگیری و آببندی سطوح مختلف همچون شیشهای، کاشی، سرامیک و غیره کاربرد دارد. تمامی چسبها دارای حلالهای خاصی هستند که میتوانند اثر آنها را خنثی کنند و خاصیت چسبندگیشان را از بین ببرند. حلال چسب سیلیکون نیز با خنثی کردن اثر چسبندگی و بهم ریختن ساختار کلی آن میتواند مقاومت چسب را کاهش دهد و آن را از روی سطوح جدا کند. با ما همراه باشید تا شما را با انواع حلال چسب سیلیکون و کاربردهای آنها آشنا کنیم.
در زیر یک جدول اطلاعاتی به زبان فارسی در خصوص حلالهای چسب سیلیکون و کاربردهای آنها آورده شده است:
حلال | شرح کاربرد | نکات |
---|---|---|
استون | رقیقکننده ساده برای چسب سیلیکون که میتواند مقاومت چسب را کاهش دهد. | ابتدا روی قسمت کوچکی از سطح امتحان کنید. برای از بین بردن چسب از پنبه آغشته به استون استفاده کنید. |
سرکه سفید | حلال طبیعی برای چسب سیلیکون که از آن برای رقیقکردن چسب استفاده میشود. | بوی مشابه به چسب دارد و میتواند جایگزین مناسبی برای استون باشد. |
روغن نارگیل | حلال ملایم طبیعی برای چسب سیلیکون که هیچگونه حساسیت یا عارضهای برای بدن و پوست ندارد. | برای پاک کردن چسب از روی سطوح مناسب است و از آن میتوان بهراحتی استفاده کرد. |
اسپریت معدنی | حلال سریع و مؤثر چسب سیلیکون از روی سطوح سخت مانند بتون، سرامیک و مرمر. | بسیار مؤثر است و پاک کردن چسب را سریع و بدون دردسر انجام میدهد. |
الکل ایزوپروپیل | یکی از قویترین حلالها برای چسب سیلیکون که بهراحتی میتواند چسب را از سطوح نرم پاک کند. | برای سطوح نرم مانند پارچه یا چوب مناسب است. برای پاککردن، پنبه آغشته به الکل را روی چسب بکشید. |
حلالهای شیمیایی قوی | مواد شیمیایی قوی مانند وایتکس، جوهر نمک و اسیدهای صنعتی که میتوانند بهسرعت چسب سیلیکون را از بین ببرند. | باید توسط افراد متخصص استفاده شوند؛ زیرا میتوانند به سطح یا پوست آسیب بزنند. |
حلال مخصوص شرکتی | حلالهای خاص که توسط شرکتهای تولیدکننده چسبهای سیلیکونی برای حذف چسب از سطوح خاص طراحی شدهاند. | استفاده از این حلالها باید با دقت و طبق دستورالعملها باشد. معمولاً باید اجازه دهید تا حلال 24 ساعت روی سطح باقی بماند. |
انواع حلال چسب سیلیکون
چسب سیلیکون حلالهای فراوانی دارد که هر کدام به نوعی فعالیت میکنند و عملکردی دارند. از انواع حلالهایی این چسب می توان موارد زیر را معرفی کرد:
- استون: استون یک حلال ساده و در درسترس برای چسب سیلیکون است که تا حدی آن را رقیق کرده و مقاومت چسب را کاهش میدهد. این ماده قدرت بالایی دارد از این رو، بهتر است پیش از آغشته کردن کل سطح به استون، ابتدا آن را روی قسمت کوچکی امتحان کنید و در صورت عدم واکنش، استون را بر روی کل سطح استفاده نمایید البته بهتر است یک پنبه را به استون آغشته کرده و به آرامی آن را روی جای چسب بکشید تا به تدریج نرم و رقیق شود و خاصیت چسبندگی خود را از دست بدهد.
- سرکه سفید: چسبهای سیلیکون بویی شبیه به بوی سرکه دارند. این به خاطر آن است که این چسبها مانند سرکه حاوی استیک اسید هستند به همین دلیل سرکه سفید میتواند حلال بسیار خوبی برای چسبهای سیلیکون باشد و آن را رقیق کند.
- روغن نارگیل: روغن نارگیل یک روغن گیاهی طبیعی است که میتواند به عنوان یک حلال ملایم برای چسبهای سیلیکونی استفاده شود، این روغن هیچ گونه حساسیت و عوارضی برای بدن و پوست ندارد.
- اسپریتهای معدنی: اسپریت معدنی یا وایت اسپریت نوعی ماده بیرنگ بر پایه نفت سفید است که بهترین حلال چسب سیلیکون شناخته میشود و بسیار سریع و راحت میتواند چسب سیلیکون را از روی سطوح بتونی، سرامیکی و مرمری پاک کند.
- الکل: الکل صنعتی ایزوپروپیل به عنوان قویترین حلال چسب سیلیکون شناخته میشود که برای پاک کردن چسب از روی سطوح نرم مورد استفاده قرار میگیرد. الکل ایزوپروپیل بسیار قوی است و به راحتی میتواند چسب سیلیکون را بدون آسیب از روی سطوح پاک کند. برای انجام این کار نیز یک پنبه را به الکل آغشته کرده و آن را روی سطح بکشید تا قدرت چسبندگی و ساختار شیمیایی چسب از بین برود و نرم شود.
- حلال های شیمیایی قوی: حلالهای شیمیایی قوی همچون وایتکس، اسیدهای صنعتی، جوهر نمک و یا آب قلیایی نیز به عنوان حلالهای بسیار سریع چسب سیلیکون شناخته میشوند. این مواد به دلیل دارا بودن ماهیت و خاصیت شیمیایی بسیار قوی نباید توسط افراد غیر متخصص استفاده شوند، زیرا ممکن است به سطح موردنظر و پوست آسیب برسانند و یا وارد ریهها شوند و مشکلات تنفسی به وجود آورند.
- حلال مخصوص: حلالهای مخصوص شرکتی نیز برای پاک کردن چسب سیلیکونی وجود دارند و که فرمولاسیون آنها متناسب با ویژگیها و ساختار این چسب تولید شده و به راحتی میتوانند اثر چسبندگی چسب سیلیکونی را از بین ببرند. برای استفاده از حلال شرکتی باید یک قلمو را به مواد آغشته کرده و آن را به خوبی روی سطح چسب بکشید و اجازه دهید به مدت 24 ساعت روی آن باقی بماند. پس از آن چسب کاملا شل و رقیق شده و به راحتی از روی سطح جدا میشود.
پاک کردن چسب سیلیکون از روی دست
در حین کار با چسب سیلیکونی ممکن است دستان شما به این چسب آغشته شود که در این صورت باید سریعا نسبت به پاک کردن آن اقدام نمایید تا راحتتر از روی دستانتان پاک شود. در ابتدا سعی کنید چسب را با استفاده از دستکش پلاستیکی تا حد امکان از روی دست خود بردارید بدون این که به پوست خود آسیب وارد کنید. پس از آن دستان خود را با آب گرم و مواد شوینده بشویید تا اثر چسبندگی چسب از بین برود و از روی دست جدا شود. پس از خشک شدن دست نیز در صورت باقی ماندن چسب میتوانید بقایای آن را با استفاده از پارچه آغشته به الکل و یا سرکه تمیز کنید.
یادتان باشد که اگر چسب سیلیکون روی پوست دست خشک بشود، باید دردسرهای زیادی برای پاک کردن آن متحمل شوید و از حلالهای شیمیایی یا سایش فیزیکی استفاده کنید. پس بهتر است وقتی چسب هنوز تازه است و خشک نشده برای پاک کردنش اقدام کنید. البته الکل و سرکه و نهایتا استون کمترین حجم عوارض را برای پوست دارند.
پاک کردن چسب سیلیکون از روی لباس
چسب سیلیکون گاهی مواقع نیز ممکن است بر روی لباس بریزد که در این صورت باید نسبت به پاک کردن سریع آن اقدام کنید. برای پاک کردن چسب سیلیکون از روی لباس از سرکه سیب استفاده کنید تا به راحتی بدون آسیب از روی لباستان پاک شود. سرکه سیب تنها مادهای است که میتواند بدون آسیب زدن به بافت پارچهای لباس چسب سیلیکون را رقیق کرده و پاک کردنش با یک دستمال خیس را آسان کند.
چسبهای سیلیکون مقاومت بسیار خوبی در مقابل رطوبت و حرارت دارند. گرم کردن یکی از روش های پاک کردن چسب آکواریوم از روی لباس است، این روش استحکام چسب آکواریوم را از بین میبرد و به شما کمک میکند راحتتر آن را از روی لباس جدا کنید. اتو یکی از بهترین انواع پاک کننده چسب آکواریوم از روی لباس است. برای استفاده از این روش به اتو، کاغذ یا دستمال کاغذی یا یک تکه پارچه نیاز دارید. بلید ابتدا پارچه را روی چسب قرار بدهید، اتو داغ را روی پارچه بکشید تا چسب گرم و شل شده و به پارچه بچسبد سپس با کمک همان دستمال چسب را پاک نمایید.
پاک کردن چسب سیلیکون از روی شیشه
یکی از بهترین روشها برای کندن چسب آکواریوم از روی شیشه، استفاده از آب و صابون است. این روش ساده نه به شیشه آسیبی وارد میکند، نه میتواند باعث باقی ماندن اثر لک روی شیشه شود. پس توصیه میکنیم که قبل از رفتن به سراغ سایر روشهای کندن چسب آکواریوم از روی شیشه، از ترکیب آب و صابون داغ استفاده کنید.
یکی دیگر از روشهای کندن چسب آکواریوم از شیشه که معمولا جواب میدهد، ترکیب سس مایونز و روغن نباتی است. مقداری سس مایونز را با روغن نباتی ترکیب کنید تا یک ترکیب فوق چرب بدست بیاید. حالا یک پنبه یا اسفنج را درون این ترکیب فرو کنید و پس از آغشته شدن آن به روغن و سس مایونز، به آرامی آن را روی شیشهای که چسب آکواریوم به آن چسبیده است، بزنید. با انجام این کار چسب شل شده و میتوانید آن را جدا کنید. فقط فراموش نکنید که سس مایونز و روغن نباتی باید مدت زمان زیادی روی شیشه بمانند تا اثر خود را بگذارند.
وازلین یکی از ترکیبات چرب کننده است که روی چسب آکواریوم نیز تاثیر زیادی دارد. میتوانید مقداری وازلین را به آرامی روی سطح شیشه بزنید و آنقدر با یک پنبه آن را روی چسب بکشید تا کل چسب به وازلین آغشته شود. حالا شیشه را طوری روی زمین یا هر جای دیگر قرار دهید که وازلین از آن نچکد. اجازه دهید وازلین به مدت 24 ساعت روی شیشه باقی بماند و سپس چسب را به آرامی از روی شیشه پاک کنید.
استفاده از پاک کننده لاک ناخن برای کندن چسب آکواریوم نیز توصیه میشود. اگر میخواهید چسب آکواریوم خیلی خوب از روی شیشه پاک شود، کافیست که مقداری لاک ناخن را روی سطح شیشه بزنید تا اثربخشی آن را مشاهده کنید. البته روش دیگری نیز برای کندن چسب آکواریوم از روی شیشه وجود دارد که اثربخشی بهتری خواهد داشت. میتوانید مقداری الکل را روی چسب آکواریوم بزنید و با یک پنبه چند بار روی چسب آکواریوم بکشید تا الکل اثر خود را بگذارد. سپس از استون برای پاک کردن چسب آکواریوم استفاده کنید. اگر چند بار این کار را انجام دهید، به احتمال زیاد چسب آکواریوم از روی سطح پاک میشود.
پاک کردن چسب سیلیکون از روی چوب
تکه چوبی که روی آن چسب وجود دارد چوب اشباع فشاری نیست یا پرداخت نشده است میتوانید از استون استفاده کنید. در صورتی که استون رنگ یا وارنیش روی چوب را از بین میبرد بهتر است از آن تنها روی چوب خام استفاده کنید. دور قسمتی که به چسب آغشته شده را با نوار چسب بپوشانید تا استون به اطراف آن نفوذ نکند. تکهای پنبه یا پارچه را به استون آغشته کرده و آن را مستقیما روی چوب بزنید. دقت کنید تا هنگام پاک کردن چسب، استون به قسمتهای دیگر نمالد.
استفاده از پاک کننده مخصوص چسب روی قسمتی از چسب که با استون خیس و نرم شده بکشید. مقدار بسیار کمی از محلول را روی پارچه ریخته و چسب را پاک کنید. برای پاک کردن چسب از روی چوب حتما از پارچهای تمیز استفاده کنید. برای پاک کردن لکه چسب میتوانید از مواد طبیعی هم استفاده کنید. برای این کار کافی است دستمالی تمیز را در کاسهای قرار بدهید که در آن به اندازه نصف لیوان سرکه سفید وجود دارد. سپس دستمال را به خوبی فشار داده و روی محل چسب خشک شده بزنید. دقت داشته باشید که نباید مقدار بسیار زیادی از سرکه را روی چسب بزنید. دستمال را تا زمانی که چسب شل شود روی لکه بزنید سپس آن را به آهستگی جدا کنید.
مراحل پاک کردن چسب سیلیکون
برای پاک کردن چسب سیلیکون همواره راههای متعددی وجود دارد که بسته به جنس سطح نحوه پاک کردن و حلالها متفاوت است. مراحل پاک کردن چسب سیلیکون به نوعی است که باید حلال مورد نظر را با کمک پنبه یا پارچه تمیز نخی بر روی چسب قرار داد و چند دقیقه تامل کرد تا چسب ساختار محکم خود را از دست بدهد و سپس آن را پاک کنید. مراحل دقیق به شرح زیر است:
- سطح را تمیز کنید تا عاری از آلودگی و گرد و غبار باشد.
- حلال مناسب سطح را انتخاب کنید تا به آن آسیب وارد نکند.
- اطراف چسب سیلیکون را پلاستیک بگذارید یا چسب شیشهای بزنید تا حلال به سطوح دیگر وارد نشود.
- با استفاده از پنبه و پارچه حلال را به چسب بزنید.
- مدتی تامل کنید تا حلال با چسب ترکیب شود.
- پس از برداشتن کامل چسب دوباره حلال را تکرار کنید تا لکه چسب هم از بین برود.
- پس از پاک کردن کامل چسب با یک پارچه تمیز سطح را پاک کنید تا عاری از چسب شود و لکه ای باقی نماند.
نکات مهم در استفاده از حلالهای چسب سیلیکون
زمان استفاده از حلالهای چسب سیلیکون همواره باید به نکات زیادی توجه کنید تا بتوانید بدون بروز مشکلات چسب را پاک نمایید، این نکات مهم و کاربردی عبارتند از:
- هنگام کار با حلال چسب سیلیکونی، مطمئن شوید که محیط کار دارای تهویه مناسب باشد به خصوص حلالهایی شیمیایی که بوی و گاز تولید میکنند.
- حتماً دستکش بپوشید و در صورت نیاز عینک ایمنی نیز استفاده کنید و از همه مهمتر ماسک داشته باشید تا بوی حلالها باعث آسیب تنفسی شما نشود.
- انواع مختلفی از حلالهای چسبهای سیلیکونی وجود دارد که برای مصارف داخلی یا خارجی تولید شدهاند، بنابراین نوع مناسب را انتخاب کنید.
- تنها بر روی چسب از حلال استفاده نمایید تا به باقی سطح آسیب وارد نشود.
- حتما حلال را در قسمت کوچکی از سطح تست کنید.
- هنگام استفاده از حلال حداقل نیم ساعت و حداکثر 3 ساعت صبر کنید تا چسب بافت سخت خود را از دست بدهد.
سخن پایانی
استفاده فراوان از چسب سیلیکون باعث شده همواره راههای زیادی برای پاککردن آن هم به افراد پیشنهاد داده شود. لازم به ذکر است که این چسب از قدرت بالایی برخوردار است و نیاز به حلالهای قوی دارد تا به خوبی بر روی ساختار آن تاثیر بگذارند و بافت چسب را نرم کنند تا به راحتی از بین برود و پاک شود. برای هر سطح حلال مناسب انتخاب کنید تا هم چسب سریعتر از بین برود و هم به سطح آسیب وارد نشود. از خراش دادن چسب و با صرفه زدن خودداری کنید زیرا این کار تنها به سطح آسیب وارد میکند.